Ethereum-transaktionsavgifter – vad är gasavgifter och hur fungerar de?

Ethereum

Hur hanterar man Ethereums transaktionskostnader i ethereums ekosystem?

Vad är transaktionsavgiften för Ethereum?

Gas är i huvudsak kostnaderna eller avgifterna för att göra transaktioner på Ethereum blockchain i ethereum-ekosystemet. Den knepiga delen är att Ethereum-gaspriserna inte är fasta – mängden gas som krnätverkvs för varje transaktion beror på hur komplex utbytet är. Till exempel kan en enkel överföring kosta dig 21 000 gas (minimikravet för varje transaktion). Å andra sidan kan en mer komplicerad sådan, som de som används i decentraliserad finans (DeFi), sätta tillbaka 1 000 000 gas. Varje enhet gas har ett pris. Ethereum-gaspriser (för ethereum transaktionsavgiften) anges i gwei eller nanoeth, där 1 ETH = 1*10^9(1 000 000 000) gwei. Låt oss säga att priset på gwei är 5. I så fall skulle en 21 000 gastransaktion kosta 21 000*5 = 105 000 gwei (0,000105 ETH).

I huvudsak används gas av Ethereum Virtual Machine (EVM), den digitala mekanismen bakom kryptovalutan, så att decentraliserade applikationer kan köra och självutföra smarta kontrakt på ett säkert och decentraliserat sätt. De är ditt sätt att kompensera ”gruvarbetare” som använder sin beräkningskraft för att bearbeta och validera dina transaktioner. I de flesta fall bestäms Ethereum transaktionsavgifter huvudsakligen av utbudet och efterfrågan mellan nätverkets gruvarbetare. Detta innebär att de kan avböja en transaktion om gaspriset inte uppfyller deras standarder. Det betyder också att kostnaden för gas fluktuerar med tillgång och efterfrågan på processorkraft.

Det är här att ”Ethereum-gasgränsen” kommer in. ”Gasgräns” hänvisar till hur mycket du är villig att spendera på en transaktion. Att ställa in en högre gasgräns låter dig berätta för Ethereum-gruvarbetarna att det finns mer arbete att göra för en transaktion. Samtidigt kan gruvarbetare ignorera din transaktion om du sätter gasgränsen för lågt.

För att förenkla det ytterligare, låt oss lägga det i verkliga exempel. Att köra din bil X miles kommer att kräva Y liter bränsle. I samma andetag kan det kosta dig Y dollar i behandlingsavgifter att överföra X-summor pengar från ditt bankkonto till en väns konto. I båda fallen är X bruksvärdet och Y anger kostnaden för att utföra processen. På samma sätt kan ett smart kontrakt på nätverket vara värt 50 eter (X) och det gaspris som krävs vid den tidpunkten skulle vara 1/100 000 eter (Y). Ethereum-gruvarbetare belönas sedan med just denna avgift i utbyte för sina beräkningstjänster.

Varför är ETH-transaktionsavgifterna så höga?

Den 29 oktober 2021 nådde den näst största kryptotillgången i termer av marknadsvärdering, ethereum, ett rekordhögsta pris på 4 467 $ per enhet. Samtidigt, efter att Ethereum-nätverkets Altair-uppgradering gick live, har etergasavgifterna skjutit i höjden avsevärt. (Den ”London hard fork” är den 11:e planerade uppgraderingen till Proof-of-Work Ethereum-nätverket. Medan Ethereum 2.0 håller på att byggas körs majoriteten av transaktionerna fortfarande på PoW-nätverket.)

De två ledande kryptotillgångarna enligt marknadsvärdering har haft problem med höga överföringsavgifter i många år nu, men den här månaden är Ethereums nätverksavgifter betydligt högre än bitcoins. Lördagen den 30 oktober visar bitcoins (BTC) genomsnittliga nätverksavgift enligt bitinfocharts.com-data att BTC-avgifterna är runt 0,00000015 BTC per byte eller 3,15 $ per transaktion. Att flytta ethereum med en andra lagermekanism som Arbitrum eller Polygon Hermez är mycket billigare att använda än onchain ETH-överföringar på huvudnätverket. I slutet av Oktober kostade Polygon Hermez-baserade etertransaktioner runt $0,25 per överföring, medan Looprings Zkrollup L2-lösning var $0,74. Zksync kommer att kosta en användare $1,03 per sändning och att använda Arbitrum One är cirka $4,21. Den EVM-kompatibla Optimistic Rollup-kedjan Optimisms avgifter då var $4,31 per transaktion.

Att använda Loopring för att byta tokens av sena Ocobter var också billigare än den genomsnittliga kostnaden på $94 med Ethereums huvudnät. Looprings swap-tokens kostade $1,07, Optimisms avgift för att byta token är $5,54, och Arbitrum-avgifter för att byta token kan kosta $7,29 enligt dagens mätvärden på l2fees.info. Eftersom ETH har nått en rekordnivå är onchain-avgifterna högre än vanligt efter Altair-uppgraderingen, som förbereder Ethereum för nästa proof-of-stake (PoS)-övergång.

Gasavgifter är nödvändiga för att bearbeta transaktioner på Ethereum-nätverket. Men med hög aktivitet kan gasavgifterna skjuta i höjden och transaktioner kan misslyckas. När kan det hända och vad beror det på?

Att slå en NFT på Ethereum kostar i allmänhet mellan $60 och $250, beroende på tid på dygnet och stressen på nätverket. Ju fler användare som tävlar om att få sina transaktioner i kedjans nästa ”block”, desto sämre avgifter. Avgifterna kan också vara mycket, mycket högre. Och eftersom varje enskild ”on-chain” transaktion måste verifieras på samma sätt, med samma avgiftssystem, är du alltid utlämnad till marknaden. När du arbetar direkt med blockkedjan förlorar du pengar varje steg på vägen. Handlare som donerade till ConstitutionDAO – förra veckans crowdfund för att köpa en originalkopia av den amerikanska konstitutionen på auktion – betalade tillsammans nästan 200 ETH i avgifter, enligt data från kedjan. Det är runt 850 000 dollar.

I den verkliga världen är folk inte vana vid att betala så mycket för vardagliga transaktioner. Endast en liten bråkdel av befolkningen, med den nödvändiga tekniska kunskapen och pengarna att bränna, kan till och med börja utforska Ethereum. Kryptoriskkapitalisten Chris Dixon – vars företag, Andreessen Horowitz, är hårt investerat i Ethereums ekosystem – svarade Su genom att antyda att nätverket fortfarande är i sin linda och att infrastrukturen så småningom kan göra saker billigare och enklare att använda på bekostnad av säkerheten.

Men för närvarande är infrastrukturen dessutom minimal. Polygon, en så kallad ”lager 2” skalningsprodukt byggd ovanpå Ethereum, är designad för att göra avgifterna lite billigare. Men även att ”brygga” Ethereum-baserade tokens över till Polygon-nätverket kan vara oöverkomligt dyrt. Andra nätverk, som Solana, satsar på att användare helt enkelt kan hoppa av Ethereum. Som det nu är konfigurerat är Ethereum som ett pokerbord med högt inköp. De rika, med sina ETH-förråd, har möjlighet att bli rikare, dra fördel av kryptoguldrushen och bli bekanta med dessa system som tidiga användare. Alla andra kommer att behöva vänta på ett billigare alternativ.

När kommer Ethereum transaktionsavgifterna att sjunka?

När kommer Ethereum transaktionsavgifterna att sjunka? Ethereums gasavgifter har rasat i början av november när priset på valutan går mot sin rekordhögsta nivå på 4 465 $, fastställd onsdagen den 3 november. Vid den tiden handlas Ethereum för $4,626. Den genomsnittliga transaktionsavgiften var $37,19, vilket markerar en minskning med 33,5% från tisdagen, då den genomsnittliga gasavgiften på Ethereum var $56.

Så det finns många nyheter att smälta, men vad betyder de? Även om hashhastigheten har ökat, kan lägre transaktionsavgifter indikera minskad efterfrågan, och även om priset och beräkningskraften för Ethereum kan vara skyhöga just nu, har ett annat mått sjunkit avsevärt under de senaste fyra dagarna: handelsvolymen.

Onsdagen den 3 november gjordes affärer på Ethereum för drygt 21 miljarder dollar. På lördagen sjönk den siffran avsevärt: Ethereum hade en handelsvolym på cirka 14 miljarder dollar. Under den tiden förlorade Ethereum också 10 miljarder dollar från sitt börsvärde, som för närvarande uppgår till cirka 534 miljarder dollar.

Ändå kommer Ethereum stans att peka på nätverkets spirande NFT-scen, en ekonomi som i år har lockat hushållsvarumärken som Marvel, Visa och Budweiser in i fållan, tillsammans med NFT-etablerade varumärken, som NBA och fantasy fotbollsspel Sorare. Chicago Mercantile Exchange meddelade också på tisdagen (2 november) att de kommer att börja handla med Ethereum-mikroterminsderivat i december, vilket gör det möjligt för handlare att göra mycket mindre affärer än vad nuvarande Ethereum-terminskontrakt tillåter. Ethereum lägger också grunden för en större nätverksuppgradering. Ethereum 2.0 lovar betydligt högre hastigheter, lägre gasavgifter och ett mycket grönare koldioxidavtryck.

I slutet av förra månaden uppgraderade Ethereum sin beacon-kedja. Införandet av insats i Ethereums ekosystem banar väg för ”sammanslagningen” – ett fortfarande obekräftat datum när Ethereum kommer att överge sin energiintensiva mekanism för proof-of-work-konsensus för de grönare dragen av en proof-of-stake-konsensusmekanism. Så efterfrågan på Ethereum kan ha minskat lite, och en högre hashhastighet kan ha minskat belastningen på nätverket. Men avgifterna stiger och sjunker hela tiden, och det finns mycket kvar att se fram emot på Ethereum.

Hur mycket tar Ethereum ut per transaktion?

Kostnaden för Ethereum-gas är prissatt i Gwei, synonymt med hur en gallon bensin är prissatt i dollar. Den totala kostnaden för bensinen kan beräknas som antalet köpta liter multiplicerat med kostnaden per gallon:

Den totala kostnaden för bensin = Antal köpta liter * kostnad per gallon.

För Ethereum Blockchain:

Den totala kostnaden för transaktionen = Gasgränsen * Gaspris (i Gwei).

I likhet med antalet liter bensin som krävs för att köra en viss sträcka, är Ethereum Gas Limit antalet enheter gas som krävs för att driva en transaktion genom blockkedjan.

Precis som Bitcoin är denominerad i Satoshi, så är Ethereum denominerad i Gwei. Enligt SaTT motsvarar 1 Gwei 0,000000001 eter. För en översättning som kräver 21 000 enheter gas (gasgräns) för ett pris per enhet på 50 Gwei, kommer den totala kostnaden, exempelvis, för att utföra en sådan transaktion att värderas till 0,00105 eter. I enklare termer beräknas detta enligt följande: 21000 * 50 (0,000000001 eter) = 0,00105 eter. Med ett ETH-pris på 144 USD kommer 0,00105eter att kosta sålunda i dollar: 144 USD * 0,00105 = 0,1512 USD. Därför för en transaktion som kräver 21 000 Gas Limit och 50 Gwei till ett ETH-pris på 144 USD, kommer användaren att betala 0,1512 USD för att få transaktionen slutförd.

Intressant nog kan användare bestämma sig för att sänka sin gasgräns och därigenom begränsa antalet enheter gas som de är villiga att spendera i en given transaktion. De kan lika gärna ställa in beloppet (Gwei) de är villiga att betala per enhet gas.

Gruvarbetares datorkraft kostar en rimlig summa pengar, så de är mer benägna att ta emot transaktioner med en högre avgift innan de väljer transaktioner med en mindre avgift. I händelse av ett överbelastat nätverk kan användarna bli tvungna att utföra sin transaktion med en hög avgift, annars kommer transaktionen att misslyckas. Gruvarbetare är fria att avvisa en transaktion med en låg avgift. Det är också viktigt att notera att det vanligtvis är dyrare att skicka en smart kontraktstoken än att skicka en viss mängd ETH. Till exempel, att skicka en liten mängd SaTT-token kommer att kosta högre än att skicka en liten mängd ETH. De flesta gånger går denna skillnad obemärkt förbi på grund av deras mindre skillnad.

För brådskande transaktioner rekommenderas en högre avgift för att säkerställa att transaktionen genomförs precis i tid. ETH-bensinstationen visar den genomsnittliga transaktionsavgiften i realtid, detta kan fungera som en referenspunkt för att kontrollera intervallet av avgifter som krävs för att slutföra en transaktion inom en given tidsram.

Vilken tid på dygnet är ETH-avgifterna lägsta?

Vill du spara pengar på dina Ethereum-transaktioner? Du har tur, Ethereum Gas-diagram har studerats och det verkligen finns bästa tider att handla.  

De mest trafikerade tiderna och därför de dyraste tiderna är från 08:00 till 13:00 (EST). Detta kommer inte som någon överraskning eftersom Europa och USA alla är helt vakna och på jobbet under den perioden. Däremot är den minst upptagna tiden mellan midnatt och 04:00 (EST) – den tid då människorna i USA sover, Europa är precis på väg att börja sin dag, medan Asien håller på att avsluta sin arbetsdag.

Detta betyder att den bästa tiden att göra en ETH-transaktion därför är på en lördag eller söndag – det är då gaspriserna är som lägst. Å andra sidan är de värsta tiderna på tisdagar och torsdagar, där nätet är som mest trafikerat och gaspriserna är som högst. Enligt Iggi Vargas från Paxful är dessa hemligheter:

Dag ocd tid då ETH-gasen är lägst

Söndag 02.00 till 03.00

Måndag 01.00 till 02.00

Tisdag 06.00 till 8.00

Onsdag 23.00 till 07.00

Torsdag 01.00 till 03.00

Fredag ​​22.00 till 08.00

Lördag 02:00 till 03:00

Alla dessa data betyder att om du väntar lite med dina transaktioner eller skickar lägre avgifter för lågprioriterade transaktioner med vetskap om att de kommer att bekräftas om några timmar, kan du spara lite gas i processen. Med prishöjningarna på Ethereum (och med det, dess stigande avgifter) kan det vara värt att undersöka hur du kan spara lite gas. Hitta de bästa tiderna att köpa Ethereum och planera dem därefter. Vem vet? Det kan kanske spara mycket pengar.

Varför är min ETH-transaktionsavgift så hög?

Enligt Jeff Benson från Decrypt, ”förblir Ethereum-gasavgifterna envist höga. Vissa hoppar fartyget, medan andra varnar för vad de ser som centraliserade alternativ”. Three Arrows Capitals medgrundare Su Zhu sa nyligen: ”Ja, jag har övergett Ethereum trots att jag stött det tidigare … Ja, Ethereum har övergett sina användare trots att de har stöttat dem tidigare. Tanken på att sitta och runka och titta på bränningen och koka ihop renhetstest, medan noll nykomlingar har råd med kedjan, är grov.”

Ethereums gasavgifter är höga på grund av trängseln i nätverket och ”gasslukarna”. Gasslukare är applikationer som förbrukar mycket gas. Enligt Etherscan är de största konsumenterna idag ENS token, Uniswap och Tether. För att jämföra, är Solanas transaktionsavgift 0,000005 SOL, vilket är ungefär 0,00123 USD. Nu vet du varför ETH:s gasavgift är en stor barriär för användarna.

Återspolning till maj månad steg Ethereums gasavgifter till rekordnivåer, över 100 USD per transaktion, och verifieringar tog mycket tid på grund av överbelastning i nätverket. På samma sätt orsakade utgivningen av Time magazine NFT också en ökning av gaspriserna där köpare var tvungna att spendera nästan fyra gånger så mycket på transaktionsavgifter som de gjorde på själva TIME NFT. Gaspriserna för Ethereum avskräcker ett antal DApp- och NFT-projekt från att komma till Ethereum-nätverket. Det är dock förhoppningen att de uppgraderingar som planeras för Ethereum kommer att orsaka en nedgång i de höga gasavgifterna.

Ethereum transaktionsavgifter ökar när nätverket är mer trafikerat. Detta orsakas av att fler människor gör transaktioner som att skicka tokens, handla på DEX eller sätta in sina tillgångar på utlåningsplattformar.

Att göra en mer komplex transaktion som en token swap på en DEX eller skicka en transaktion till ett smart kontrakt garanterar också en högre avgift. Nätverksavgiften som du kommer att se på appen är bara en uppskattning. Detta är den maximala avgift som kommer att förbrukas för transaktionen givet de nuvarande gaspriserna. Allt förbrukas inte och en del av det återbetalas.

Det finns också problemet med Ethereum-blockkedjans skalbarhet, där det ökande antalet förfrågningar har resulterat i att transaktionsavgifterna har blivit högre. Under de senaste 4 månaderna ökade ETH-gasavgiften med 500 %. Bara i augusti 2020 växte avgifterna fördubblas.

Föreställ dig bara – en enkel transaktion på 2 USD i ETH kommer redan att kräva 10 USD i transaktionsavgifter. Löjligt, eller hur? En lösning för ETH-användare är Incognito Blockchain, en tillförlitlig lösning för att skicka och ta emot ERC20-tokens. Det är en Ethereum-vänlig sidokedja som löper parallellt med Ethereum blockchain, vilket tillåter användare att överföra sina mynt i två riktningar.

En sak som kan göras är att skärma. Avskärmning är en åtgärd när du flyttar din token från den yttre kedjan till inkognitonätverket. Denna åtgärd hjälper till att skydda din identitet och information. Detta inkluderar dina saldon och dina transaktionsaktiviteter, vilket ger dig 100 % integritet på ditt konto. Denna mekanism fungerar på tekniken för nollkunskapsbevis som skiljer sig från Zcash. Kärn IT-teamet från Incognito byggde detta från grunden för att se till att användarna får den bästa upplevelsen av integritet och kombinerade det med annan teknik, som ringsignaturer och stealth-adresser, vilket är en teknik för vad Monero använder.

Enligt Ethereums dataanalysverktyg Dune Analytics har volymen i decentraliserade börser (annars kallade DEX) ökat dramatiskt under åren. Som jämförelse var den totala volymen i augusti 2019 173 miljoner USD, medan volymen vid samma tidpunkt 2020 var 11 miljarder USD, vilket avrundas till en 65-faldig ökning. Och det fortsätter att växa – i skrivande stund når den totala volymen av hela DeFi-utrymmet på Ethereum en rekordnivå på 13,7 miljarder USD.

Men vad har det med transaktionsavgifterna att göra? Tja, i de flesta fall registreras alla åtgärder i DEX direkt på blockkedjan. Om så är fallet sätter det stora antalet transaktioner som sker i kedjan mycket stress på nätverket. När fler och fler transaktioner sker blir blocken fulla, vilket innebär att det inte finns tillräckligt med utrymme i blocket för att alla pågående transaktioner ska kunna bekräftas omedelbart.

Brist på utrymme (eller trängsel) i block resulterar i att transaktioner konkurrerar med varandra för vilka en kommer att bekräftas först. Snowballing fortsätter eftersom varje transaktion måste betala högre avgifter än resten om den försöker bekräftas först. Det finns fler faktorer, det är en av huvudorsakerna till att betalningar som görs via Ethereum-nätverket, särskilt för personer som använder ETH- eller ERC20-tokens (till exempel Dai) för att handla online, kan vara för dyra för tillfället.